perjantai 2. joulukuuta 2011

Aukaiskaamme toinen luukku

Minun jouluni alkoi tänä vuonna ehkä vieläkin aikaisemmin kuin ennen. Tosin lapsena se taisi alkaa jo elokuussa, kun alettiin tekemään joulukortteja ja ristipistoilla kirjailtuja vohvelikankaisia pyyhkeitä lahjaksi. Leivoin pipareita jo muutama viikko sitten, tosin lasilla kauliten, kun eihän opiskelija mitään kaulinta omista. Siis siitä taikinasta, mitä jäi jäljelle syömisen jälkeen. Oli maanantaina pikkuisen huono olo, kun oli syönyt taikinaa koko viikonlopun (meillä tosiaan on tapana laittaa taikinaa kuppiin, että sitä sitten voi syödä muulloinkin kuin leipoessa). Pipareihin ja piparkakkutaikinaan tuo vaihtelua tämä jouluinen herkku, jonka haluan jakaa kanssanne:

Allin kakku
200g voita
3 munaa
3¾ dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
½ tl soodaa
½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
½ tl muskottia
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
2½ rkl kaakaojauhetta
2 dl kermaa
½ sitruunan mehu

Sulata voi. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne kerman, voin ja sitruunan kanssa vaahtoon. Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun kuivakakkuvuokaan. Paista 175 asteessa 1,5 tuntia.

Kuorrutus:
50 g voita
1 keltuainen
225 g tomusokeria
1 rkl kaakaojauhetta
1 tl kanelia
1 rkl kuumaa vahvaa kahvia

Sekoita ainekset ja levitä kylmälle kakulle.

Vaatii hieman aikaa ja vaivaa, mutta kun kerran maistatte, niin ette enää muuta kuivakakkua leivo joulupöytään ; )

- Marika