torstai 8. joulukuuta 2011

Luukku kahdeksan avautukoon

Löysin vanhoja reseptivihkoja kaapin kätköistä. Voi sitä voin määrää, mikä noissa 90-luvun ohjeissa onkaan! Tässä kuitenkin melko terveelliset ohjeet, joko joulupöytään tai vaikkapa pikkujouluihin.

Ryynirieska
1 l piimää tai maitoa
4 dl rikottuja ohrasuurimoita
2 tl suolaa
1 muna
½ dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja

Laita ohraryynit turpoamaan piimään muutamaksi tunniksi. Sekoita suola, muna ja jauhot joukkoon. Paista 250 asteessa noin 25 minuuttia.

Hiivaleipä
½ l maitoa
50 g hiivaa
1½ tl suolaa
1 rkl siirappia
2 dl kaurahiutaleita
2 dl ruisjauhoja
4 dl hiivaleipäjauhoja
n. 3 dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä

Sekoita lämpimään maitoon hiiva, suola ja siirappi. Alusta joukkoon jauhot vähitellen. Taikina saa olla melko pehmeää. Lisää alustamisen alkuvaiheessa öljy. Anna taikinan kohota. Leivo siitä kaksi leipää. Paista kohotettuja, pisteltyjä leipiä 200 asteessa noin puoli tuntia.

Leipiä leipoessa haikea ja kaunis joululaulu kuunneltavaksi:

http://www.youtube.com/watch?v=9BmoafN_nGo&feature=related

Marika